Duminică, 5 decembrie, ora 16.00, TVR 3 ne invită să facem un pas peste timp: ”Acumulările trecutului, febrilitatea clipei de față și așteptările viitorului, toate acestea alcătuiesc în sufletul nostru o mare solidaritate de valori”. (Dimitrie Gusti)
Peste tot în lume se întreprind demersuri menite să recompună imaginea identităţii naţionale, iar acest fapt se resimte şi la noi. Omul are nevoie să îşi afle rădăcinile. Mulți ani a străbătut lumea, iar acum vrea să ştie cine este. Nevoia de adevăr, de sinceritate, prin mulţimea de evenimente implică întoarcerea omului modern la filonul valorilor spirituale fundamentale.
O lume a satului tradițional românesc se deschide atunci când pășim în Muzeul Satului ”Dimitrie Gusti” din București. Un spațiu care pune în valoare munca îndelungată și pasiunea unor oameni dedicați salvării patrimoniului material, lăsând astfel amprenta rădăcinii noastre, prin această operă muzeografică de excepție. Muzeul Satului ”Dimitrie Gusti” din București, unul dintre cele mai mari și vestite muzee etnografice în aer liber din lume, oferă posibilitatea vizitatorului, indiferent de vârstă, de a se „integra” într-o lume mai puţin ştiută de el, o lume care reprezintă, deopotrivă, istorie sau poveste.
Muzeul a fost amenajat în inima capitalei României pentru a reflecta importanța satului în cultura țării noastre, sat în care, până în a doua parte a secolului al XX-lea, cea mai mare parte a populației trăia.
Mircea Neacșa și invitata specială dr. Georgeta Stoica, cercetător și membru de onoare al Academiei Române, cea care a condus o vreme îndelungată Muzeul Satului, având o contribuție semnificativă în conservarea și dezvoltarea patrimoniului material-muzeal, vă invită la o ediție de colecție a emisiunii ”Cântec și poveste”.
”Cine suntem? De unde venim? Care ne sunt rădăcinile? – aceste întrebări existențiale primordiale își află un răspuns pe cât de profund pe atât de concret și consistent în ”Muzeul din inima orașului” - Muzeul Național al Satului ”Dimitrie Gusti” din București. Rod al inițiativei unui om providențial, un intelectual de mare anvergură, întemeietor al Școlii Sociologice de la București, care, prin dăruire și tenacitate a reușit, împreună cu cei pe care i-a strâns în jurul său, să lase posterității acest sanctuar al culturii, civilizației și identității neamului românesc.” (Mircea Neacșa)
Muzeul transferă bucurie, exprimă sensibilitate şi dăruire de spirit, iar vizitatorii răspund chiar din primul moment cu deschidere, dorință de cunoaștere și bucurie.
INVITAȚI:
Sofia Vicoveanca, Angelica Stoican, Viorica Flintașu, Ileana Domuța Mastan, Polina Gheorghe, grupul folcloric ”Fetele de la Căpâlna” – Alba, Călușarii din Cezieni – Olt, Grupul Altița din Bilca – Suceava
***
Producător: Maria Tănase Marin