Duminică, 9 mai 2021, de la ora 16.00, la TVR3 și online pe TVR+, vă invităm să urmăriți o nouă ediție " Cântec și poveste".
”La coarnele plugului, s-au născut cele mai multe dintre capodoperele folclorului românesc” - Gheorghe Gheorghe
”Mă gândesc la bătrânii din satul meu, care atunci când mă întâlneau, mă priveau plini de emoție și cu ochii-nlăcrimați. Mereu mă gândesc la acele ”fețe”, poate ele m-au făcut să rămân modest și să nu uit de unde am plecat. Mă întâlneam cu ei pe drum și-mi spuneau: Mă, Gheorghe ...ce mândri suntem de tine ! De aici, din Olteni a plecat la capitală, un tânăr ca să ne cânte satul...
– Aşa erau vremurile atunci, aşa făceau toţi cei născuţi la ţară, plecau la muncă, să scape într-un fel de truda infernală de la sat. Era şi năzuinţa părinţilor, a oricăror părinţi, să-şi vadă copiii bine, să nu treacă prin amărăciunile pe care le petrecuseră ei, aşa că-i trimiteau la oraş, să ducă o viaţă mai frumoasă”.
Gheorghe Gheorghe, cântărețul care a reușit de-alungul carierei sale artistice să-și păstreze modestia și bunătatea omului simplu de la țară. O voce care încălzește sufletele ascultătorilor, un interpret care a răzbit printre marii cântăreți ai timpului. Cântecele sale provin dintr-o zonă cu egale influențe muntenești și oltenești, peste 150 de cântece înregistrate și arhivate de Radiodifuziunea Română, sunt mărturie a valorii inestimabile a acestor nestemate folclorice.
În cadrul emisiunii regăsim și tânăra generație de cântăreți, Ștefania Ilici și Patricia Hamoș, două prahovence talentate.
O rubrică specială a emisiunii ”Cântec și poveste” prezintă interpreți care s-au remarcat de-alungul timpului și care au reușit să devină un nume în peisajul muzical-folcloric românesc.
Cristina Gheorghiu – solistă a Ansamblului profesionist ”Ciocârlia” aduce prin cântecele sale moștenirea spirituală a bucovinenilor.
Producător: Maria Tănase Marin