loader
Foto

Galerie foto

Călătorim de la Cluj în Maramureş, la Exclusiv în România

Sâmbătă, 14 aprilie, de la ora 18:00, la TVR 1 şi TVR HD, pornim spre granițele României reîntregite, pe urmele unui personaj cheie în privința trasării lor.

 

Geograful Emmanuel de Martonne a susținut cauza românilor la Conferința de Pace de la Paris și a convins marile puteri de justețea cerințelor românilor.

Ne începem călătoria la Cluj, la Facultatea de Geografie, care îi datorează propria ei existență și ne îndreptăm spre ceea ce a fost cândva granița României Mari cu Polonia.Ne oprim la Sighetul Marmației, pentru a asculta povestea uimitoarea a patriotului, participant la Unire, care a fost Ilie Lazăr, colaborator apropiat al lui Iuliu Maniu.

(w882)

La Casa Memoriala Ilie Lazăr din comuna Giulești îi aflăm faptele de vitejie din timpul războiului, iar la Memorialul Victimelor Comunismului de la Sighet, ajungem pentru continuarea poveștii lui, ca deținut politic în temnițele comuniste – soartă împărtășită de mulți dintre făuritorii României Mari. 

Ne intoarcem, apoi, în Maramureșul de astăzi, la una dintre frumoasele biserici de lemn, monument UNESCO, cea din Poienile Izei, cu o pictura plină de informații despre spiritul locului, dar și de umor. Iar mai departe, la Baia Sprie, încercăm să aflăm câte ceva despre ceramica vechilor daci, care au populat această zonă, de la unul dintre urmașii lor de astăzi, artistul Daniel Leș.

(w882)

Şi dacă tot am ajuns în Maramureş, n-o sa plecăm până nu încercăm săniuța numită lenker – unicat absolut! – şi până nu încingem un dans moroșenesc într-o casă maramureșeană pitorească și primitoare. De unde putem afla şi o rețetă delicioasă.

Așadar, călătorii pe urmele istoriei, peisaje de vis și personaje fermecatoare, dar și voie bună, la granița de nord a României.

***

Emisiunea poate fi urmărită online, la ora difuzării, pe TVR+.

 
Comunicarea în societatea modernă | VIDEO

Comunicarea în societatea modernă | VIDEO

publicat: luni, 17 iunie 2024

Sâmbătă, 22 iunie, de la ora 9.00, la TVR3 avem posibilitatea să ascultăm un dialog despre rolul și eficiența comunicării în lumea de astăzi, ...

Stop violenței în școli!

Stop violenței în școli!

publicat: luni, 17 iunie 2024

Luni, 17 iunie, de la ora 13:00, aţi putut revedea o ediție a emisiunii „Oamenii și legea” despre violența școlară. Invitat: Lavrin Covaci, avocat.

„Cireşarii” dau semnalul vacanței: Cavalerii florii de cireș vin dimineața la TVR3

La TVR3 de luni, 24 iunie, până vineri, 5 iulie, puteți pleca în drumeții de la ora 10.00, de luni până vineri, împreună cu protagoniștii ...

 

#TVRedu