Dimineţile de sâmbătă continuă cu ediţiile de colecţie ale Mic dejunului cu un campion, iar pentru 1 octombrie, echipa emisiunii ne-a pregătit o reîntâlnire cu artistul Grigore Leşe. De la ora 9:30, la TVR 2, iar de la 13:00, la TVR HD.
Grigore Leşe, personajul cu „un suflet larg, plin de har”, aşa cum îl descrie gazda emisiunii, este unul dintre puţinii interpreţi de folclor cu o diplomă de muzician în buzunar. Ca un adevărat căutător de comori, el are flerul descoperirii. Personalitatea sa seducătoare l-a învăţat să se afle mereu în centrul atenţiei, promovând o muzică care, după toate analizele de marketing, nu ar avea nicio audienţă.
Dar Leşe pare să infirme aceste prejudecăţi făcând săli pline, emisiuni de succes, devenind un personaj îmbrăcat ţărăneşte care se plimbă firesc cu pălăria de oşan pe Calea Victoriei. Iar oamenii îl ştiu, îl iubesc, îl apreciază, se îmbulzesc la concerte, îl opresc să stea de vorbă şi au speranţa că ce e cu adevărat pur şi valoros în acest popor nu va dispărea în marasmul globalizării.
„Grigore Leşe e atât de original, încât nu trebuie judecat. Trebuie iubit aşa cum e”, spune Daniela Zeca Buzura. Ceea ce place la Grigore Leşe este autenticitatea sa netrucată. Îşi susţine părerile şi cântă cu aceiaşi dezinvoltură. Uneori deranjează. Dar omul s-a născut cu glas frumos şi a înţeles repede că darul acesta dumnezeiesc nu trebuie risipit.
Şi-a înţeles, cum se vede, „rostul”. Nu numai că promovează folclorul autentic ci deschide, prin proiectele sale, noi piste de experimentare. Aşa îl găsim pe artist în compania muzicienilor lumii, a coregrafilor, a compozitorilor de muzică simfonică. Şi tot aşa îi aduce el pe ultimii rapsozi pe scena Ateneului în faţa unui auditoriu îndrăgostit, care aplaudă cu frenezie acest tip de muzică profundă şi pe interpreţii ei.
La porţile ceriului este un proiect pe care Grigore Leşe l-a realizat la TVR Cultural de-a lungul multor ani. În acest fel se poate aprecia că TVR este deţinător de patrimoniu, la fel de important ca şi un muzeu al civilizaţiei ţărăneşti. Pentru că aşa cum celebrii etnologi, Dimitrie Gusti sau Alexandru Tzigara-Samurcaş, culegeau la începutul secolului XX, dovezi ale autenticităţii civilizaţiei ţărăneşti prin satele României, tot aşa şi Grigore Leşe colinda ţara pentru a înregistra pe peliculă vechi tradiţii, obiceiuri, hore şi... mai ales mărturii ale bătrânilor satelor şi cătunelor celor mai îndepărtate. Au rezultat emisiuni de o valoare irepetabilă, CD-uri şi DVD-uri, filme de autor care, vizionate şi peste o sută de ani, rămân la fel de actuale şi de valoroase.
***
Mai multe detalii despre invitat găsiţi aici.
Ediţia a avut premiera în noiembrie 2015, iar ediţia poate fi urmărită online pe TVR+.
***
„Dorim să mulţumim încă o dată partenerilor noştri, Librăriile Cărtureşti, unde, săptămână de săptămână, datorită filmărilor pe care le realizăm în Grădina Verona, le dăm peste cap programul de prânz. Şi nu se supără, ba, dimpotrivă, mai dau şi o mână de ajutor pentru a ne servi cu promptitudine o cafea aromată sau cele mai noi reţete de limonade. Un loc cu autentică tradiţie culturală unde oaspeţii emisiunii Mic Dejun se simt atât de bine”, spune Ileana Ploscaru Panait, producătoarea TVR al emisiunii.