Duminică, 6 decembrie, de la ora 17:00, la #TVR1 , Cristi Tabără şi echipa Exclusiv în România ne-au propus să descoperim noi locuri şi poveşti unice din #România .
Călătoria noastră începe cu sute de ani în urmă, când în apropierea orașului Avrig s-au așezat comunități mari de sticlari, în așa numitele glăjării. La un moment dat, cei de aici și-au unit forțele și au pus bazele unei fabrici de sticlă, care a funcționat până în luna mai a anului 2020 și care devenise cea mai veche fabrică de sticlă din țară noastră și un obiectiv turistic unic în România.
Foarte aproape, la Sibiu, se desfășoară, în fiecare an, cel mai mare festival de artă stradală din România. Participa unii dintre cei mai importanți grafferi și artiști de pictură murală din țară și sunt invitați mulți și din străînătate.
După mai multe ediții, s-a ajuns la un număr de 84 de picturi murale și 8000 de metri pătrați de culoare. Lucrările sunt realizate în tot orașul pe diferite clădiri: blocuri de locuințe, grădinițe, școli, centrale termice și chiar o sala polivalentă.
Astfel, au reușit să transforme locuri anoste, cu pereți cenușii, în clădiri care acum îți atrag atenția și te fac să te oprești din drum că să observi mai bine pictură și să înțelegi în profunzime mesajul artistului. Călătoria ne duce mai departe la Cisnădioara, unde se află una dintre cele mai interesante biserici fortificate din țară. Se pare că lăcășul de cult a fost important pentru cavalerii templieri, iar ritualuri ale ordinului mai au loc și în zilele noastre.
Datorită acusticii impresionante, aici se țin chiar și piese de teatru și reprezentanții artistice, în timpul Festivalului de Teatru din Sibiu. Aflată în vârful unui deal, biserica are și una dintre cele mai spectaculoase priveliști din zona.
Ultimul nostru popas este în Cheile Vărghișului, din Munții Perșani. În această regiune au locuit oameni, din cele mai vechi timpuri, tocmai din epoca pietrei.
Acest lucru s-a-ntamplat pentru că zona este una carstică, cu mai mult de o sută de peșteri, care de-a lungul timpului au fost folosite că locuințe sau că spații de refugiu în față năvălitorilor. Noi nu avem dușmani de care să ne ascundem, așa că am venit să vizităm Cheile Vărgișului pentru frumusețea lor și istoria bogată.