Sâmbătă, 4 noiembrie, de la ora 19:00, la TVR 1 și TVR+, vă invităm să urmăriți o nouă ediție la "Teleenciclopedia". Emisiunea este în reluare luni, 6 noiembrie, la ora 0:00, la TVR 1.
AVENTURIERII ARTEI MODERNE: VRĂJITORII DIN MONTPARNASSE (ep. 2)
Tinerii scriitori Louis Aragon și André Breton, studenți la medicină în timpul Primului Război Mondial, se cunoscuseră la secția pentru alienați a Spitalului Val de Grâce, unde erau infirmieri. În timpul serilor obişnuiau să recite din Rimbaud și Lautréamont, iar ziua discutau despre literatură și pictură cu Guillaume Apollinaire, internat acolo. Când nu se amestecau în scandaluri – precum spectacolul Le Sexe de Dada al lui Tristan Tzara – suprarealiştii se adunau prin bistrouri, unde jucau mimă şi cărți, ori se amuzau punându-şi întrebări incomode. Imixtiunile în viața personală provocau, uneori, tensiuni şi dispute.
MARI LIDERI MILITARI AI SECOLULUI AL XX-LEA: FORŢA COMBATIVĂ (ep. 2) (premieră)
Noiembrie 1965, Valea Ia Drang, Vietnam. Operațiunea generalului William Westmoreland, numită Arc Light, a reunit primul asalt aerian cu elicoptere și primul raid al masivelor B-52. Westy, cum îi spuneau prietenii, provenea dintr-o familie înstărită din Carolina de Sud. În 1932 a fost admis la prestigioasa Academie Militară de la West Point, New York, iar în 1956, la 42 de ani, devenea cel mai tânăr general maior din istoria armatei americane. Peste nici zece ani, președintele Lyndon Johnson îl numea Șef al operațiunilor militare din Vietnam – țară divizată în nordul comunist și sudul sprijinit de aliații americani.
ROMA (ep.5)
În Roma încă sunt vizibile fragmente din cel mai vechi zid (numit Zidul Servian), dar şi din Zidul Aurelian, cel mai mare din vest. Primul dintre ele este atribuit lui Servius Tullius și a fost înălțat în secolul al VI-lea, când împrejmuia o suprafață de 246 de hectare. Impresionante sunt şi blocurile din tuf galben de lângă staţia Termini, aduse din Grotta Oscura, situată la 20 de km în afara orașului. Tehnica de construcție, numită opus quadratum, consta în aşezarea blocurilor din piatră în şiruri paralele şi prinderea lor cu „agrafe” din metal.
ECOSISTEME: CHINA (ep.1) (premieră)
Departe, în nord, dincolo de Marele Zid Chinezesc, se află o pădure impresionantă, ce se întinde până în Siberia. Este tărâmul tigrilor siberieni (Panthera tigris altaica): simboluri ale frumuseții, puterii și curajului în luptă. Luncile mlăștinoase din China centrală, mărginite la vest de lanțul muntos Qinling, sunt domeniul urșilor panda (Ailuropoda melanoleuca). În libertate, au rămas numai câteva mii de exemplare – restul fiind protejaţi şi crescuţi în captivitate.
.
***
Producător: OANA HAŞEGAN
Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca