loader
Foto

„Teleenciclopedia": De la Roma în rezervația Racoș | VIDEO

„Teleenciclopedia" a oferit o nouă serie de episoade, sâmbătă, 21 octombrie, de la ora 19.00 pe TVR1 (reluare în 23 octombrie de la ora 00:00).

 

AVENTURIERII ARTEI MODERNE: PARIS, CAPITALA LUMII (ep. 4)

Pentru Serghei Diaghilev și Compania Ballets Russes, spectacolul Parade, din 18 mai 1917, de la Teatrul Châtelet, s-a sfârșit cu un răsunător fiasco.

Între timp, pe câmpiile din nordul Franţei, cadavrele umpleau tranşeele și batalioanele decimate se revoltau, cerând încetarea masacrului. Un an mai târziu, gripa spaniolă avea să răpună 25 de milioane de vieți. După abdicarea Kaiserului, s-a făcut bilanțul conflictului: peste 8 milioane de morți şi 20 de milioane de răniţi.

Guillame Apollinaire s-a stins la 9 noiembrie 1918, pe Bulevardul Saint-Germain. Amedeo Modigliani, care îşi îneca suferinţa în băutură, avea să moară doi ani mai târziu, la doar 36 de ani.

MAREA CRIZĂ ECONOMICĂ DIN AMERICA (ep.5)

Franklin Delano Roosevelt s-a dovedit un președinte „complicat”: mediul de afaceri îi reproșa cheltuielile cu asistența socială, Curtea Supremă a Statelor Unite dezaproba amestecul guvernului în regulile economiei de piață; sudiștii condamnau atitudinea antisegregaționistă a cuplului prezidențial, adversarii politici îl acuzau de cultul personalității. Cu toate acestea și în ciuda  previziunilor, la 3 noiembrie 1936, Roosevelt a fost reales cu 11 milioane de voturi, în 46 dintre cele 48 de state.

ROMA (ep.3)

La doar 2 km sud-est de Pantheon (Templul Tuturor Zeilor), se află Colosseum, cel mai vast dintre amfiteatrele lumii, emblemă a Cetății Eterne. Amplasat pe locul fastuosului palat cu heleșteu al lui Nero și denumit inițial Amphitheatrum Flavium, el putea găzdui 45.000 de persoane pe scaune și peste 5.000 în picioare. Înălțat în opt ani și finisat în alți doi, Colosseum rivalizează cu cele Șapte Minuni ale Lumii Antice.

(w882) Racos lac

REZERVAȚIA NATURALĂ RACOȘ

În nord-estul județului Brașov (unde Munţii Harghitei şi Baraoltului întâlnesc Munţii Perşani) se află Rezervația Naturală de la Racoș, cu impunătoare coloane prismatice din bazalt, înalte de 10-15 metri și laturi de 40–60 de centimetri. Având secțiuni pentagonale sau hexagonale, ele par o „orgă de piatră”, în aşteptarea unui uriaş muzician care să îi trezească armoniile secrete.

LUMI PREISTORICE (ep. 5)

Spre finalul Cretacicului, căpăta contur lumea așa cum o cunoaștem azi. Dar India, încă nealipită continentului asiatic, trecea prin transformări geologice cruciale, determinate de un episod vulcanic major. Acumulările bazaltice din Deccan, în sudul peninsulei, dovedesc violența erupțiilor petrecute vreme de 30 de milenii, în urmă cu aproximativ 65 milioane de ani – adică, în preajma dispariției dinozaurilor. Pe care, până în anii ’80 ai secolului trecut, mulți savanți au considerat-o cauzată de activitatea vulcanică indiană. Apoi, în mediul științific, s-a lansat ipoteza extraterestră. Considerată o glumă, ideea nu a fost luată în serios.

***

Producător:  Oana Hașegan

Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca

 
Învățarea limbilor străine în România | VIDEO

Învățarea limbilor străine în România | VIDEO

publicat: joi, 21 noiembrie 2024

În ultimii ani, România s-a distins în cadrul Uniunii Europene printr-o statistică remarcabilă: aproximativ 95% dintre elevii de gimnaziu învață, ...

Ziua Internațională a Profesorilor de Limba Franceză la Cluj-Napoca

Joi, 21 noiembrie, Cluj-Napoca a fost gazda unei sărbători deosebite, marcând Ziua Internațională a Profesorilor de Limba Franceză. În sala ...

100 de ani în 10 ecranizări străine: de la cărți la filme de succes

Un manuscris respins de 12 edituri, dar și piese de teatru recompensate cu Premiul Pulitzer au devenit repere cinematografice și succese ...

 

#TVRedu