Este credinţa prof. univ. dr. Adina Nanu. Ne amintim de distinsa profesoară, critic şi istoric de artă, vineri, 26 martie şi 2 aprilie, ora 14.55, la „Vorbeşte corect!”, în ediţiile In memoriam Adina Nanu.
Echipa „Vorbeşte corect!” a pregătit la TVR 1 două ediţii ale emisiunii în care ne amintim de prof. univ. doctor Adina Nanu: vineri, 26 martie, o ediţie despre „muzica vorbirii", având-o ca invitat pe prof. univ. dr. Adina Nanu şi vineri, pe 2 aprilie, o ediţie cu tema „comunicarea prin imagine”.
Adina Nanu s-a născut în Bucureşti, la 4 august 1927. A predat Istoria Artelor în cadrul Academiei de Artă din București, a fost membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România şi a publicat prima şi, până în prezent, singura carte de Istorie a costumului din România. A publicat peste 30 volume de istoria artelor vizuale, plastice şi decorative, a scris numeroase articole în reviste de specialitate. A participat la conferinţe, emisiuni de radio şi televiziune, inclusiv la Televiziunea Română. A realizat numeroase expoziţii de colecţii de costume - la Muzeul Naţional de Artă, Muzeul Naţional de Istorie, Muzeul Cotroceni, Muzeul Colecţiilor din Bucureşti, dar şi în ţară şi în străinătate. Dintre acestea, „Un secol de costum", „Ocolul lumii în 80 de costume", „Un secol de costum pe litoralul Mării Negre", „Costumele din podul bunicii", „Retro", „Costume la Curtea Regală", „Elegance roumaine", „Eleganţă Bucureşteană", „Voiajul de nuntă", „500 pălării", „Costumul în România 1850 - 1950", „Dantelele Reginelor", „Costume din vremea regelui Carol I", „Eleganţa interbelică", „Ce povesteşte portul popular românesc", „Portul popular românesc", „Podoaba Capului", „Pledoarie pentru pălărie".
În ultimii ani a militat pentru introducerea în şcoală a studiului „muzicii vorbirii", considerând că „inflexiunile vocii sunt muzică, rostirea urcă şi coboară ca şi notele pe portativ, se amplifică de la şoaptă la strigăt, şi nu numai ariile operelor, cântate în cuvinte, dar şi muzica instrumentală porneşte de la vorbire pentru a exprima stări sufleteşti."
Comunicarea dintre oameni nu se limitează la cuvinte scrise sau rostite. „E nevoie de o reconsiderare fundamentală a predării în şcoală a comunicării umane, iar limbajelor extraverbale, vizual şi muzical, ar trebui să li se dea aceeaşi importanţă ca şi limbii vorbite pentru ca orice elev să iasă din şcoală iniţiat nu numai în literatură, ci şi în posibilităţile expresive ale imaginilor şi sunetelor, de la utilizarearea lor în viaţa zilnică şi până la culmile artelor.” (prof. univ. doctor. Adina Nanu)
Pe 23 martie, Adina Nanu, profesor, critic şi istoric de artă, a încetat din viaţă, la vârsta de 93 de ani.