Sâmbătă, 27 august, ora 18.50, TVR 1 v-a adus o nouă ediție a emisiunii Teleenciclopedia, cu subiecte în premieră.
GIANDOMENICO TIEPOLO, PULCINELLA ȘI SALTIMBANCII (ep. 2) - premieră
Veneția nu mai credea în viitor, și l-a uitat pe Galileo Galilei, care, înainte de a fi cenzurat de Biserică, mai bine de o sută de ani, cucerise cerul privindu-l prin lunetă, și extinsese puterea dogilor până la stele. Academiile europene privilegiau științele. Însă, Veneția ... stagna ... Apoi, a înțeles, în sfârșit, că Domenico Tiepolo îl pictase în atâtea ipostaze pe veselul Pulcinella pentru a exorciza angoasa morții, celebrând viața lipsită de griji. Pulcinella și saltimbancii e metafora perfectă a destinului Serenissimei. Eroul nostru observă acrobații, pendulând între vechea, trista Europă, și o nouă lume, ce trezea neliniște. Viziunea lui Domenico Tiepolo a fost corectă, și a oprit timpul în loc. Veneția nu rezistase la nimic, dar a supraviețuit peste toate.
MASACRUL DE LA KATÎN (ep. 6) - premieră
În timpul proceselor de la Nürnberg, procurorul sovietic Roman Rudenko a forțat culpabilizarea celui de-al Treilea Reich, și recunoașterea internațională a versiunii bolșevice pentru Katîn. Dar, judecătorii au considerat dovezile Moscovei insuficiente și neconcludente, refuzând să dea o rezoluție. Confirmarea oficială a „cosmetizării” a dat o lovitură importantă regimului de la Kremlin. Conform legislației internaționale, cazul rămânea o crimă în masă, fără vinovați și nicio judecată. În plin Război Rece, Washington și Londra, nu doreau să îl provoace pe Stalin ... „fără motiv”. Chiar și după moartea acestuia, pe 5 martie 1953, sovieticii a continuat să acuze naziștii de crimele din Katîn, iar adevărul a rămas „sub cheie” 50 de ani. La 13 aprilie 1990, URSS, în pragul destrămării, a recunoscut, în sfârșit, crima! Doi ani mai târziu, odată cu dezvăluirea gropilor comune cu prizonierii din mănăstirile Ostașkov și Starobilsk, se elucida și soarta celorlalți ofițeri. Primii au fost executați în Rusia, la 200 de kilometri de Moscova, lângă satul Mednoe. Ceilalți, au pierit la Piatîhatki, (în Ucraina).
FRANK SINATRA (ep. 1) - premieră
O carieră de peste cinci decenii, mai mult de 150 de milioane de albume vândute, cel puțin 50 de roluri cinematografice, un Oscar ... Pe scurt, Frank Sinatra, cel mai popular om de spectacol din secolul al XX-lea. Până în 1998, când s-a stins din viață, și-a păstrat aura, însă perioada lui de glorie a fost după Al Doilea Război Mondial, și a coincis cu cea a Americii, care, la jumătatea secolului trecut, se reinventa, schimbând lumea. Francis Albert Sinatra, s-a născut pe 12 decembrie 1915, într-o comunitate de emigranți din Hoboken, statul New Jersey. Băiatul firav era strigat ironic „dago”, din cauza originii siciliene, iar, semnul de pe față provocat la naștere, îi atrăsese și porecla Scarface. Mai mult decât o voce de aur, el a reprezentat un idol, atât pe scenă, cât și în viața personală, repertoriul său oglindind visul american, pe care l-a întruchipat strălucit.
LUMI PREISTORICE (ep. 6) - premieră
În urmă cu aproximativ 65 milioane de ani, la finalul Cretacicului, un asteroid cu diametrul de 10 km a lovit planeta, provocând a cincea extincție în masă. Trei sferturi dintre specii au dispărut, între care toți mega-dinozaurii. În Paleocen, era geologică actuală, în „scenă” au intrat în scenă primele mamifere; pești, reptile, păsări, mamifere, au luat în stăpânire habitatele. Azi, lumea ne aparține, deoarece în „vârful piramidei” se află o clasă de primate bipede care au remodelat lumea, într-un fel nemaiîntâlnit vreodată: Homo sapiens… Până acum, dezastrele globale au avut cauze „naturale”. Însă, de când au luat în stăpânire planeta, oamenii, îi secătuiesc resursele și provoacă dezechilibre atât de severe, încât o compromit decisiv. Ar trebui să nu uităm că istoria se repetă, și că, la nivel planetar, speciile biruitoare ale marilor extincții nu au fost cele dominante. Natura va găsi întotdeauna calea de a continua dar, oare Omul va mai fi parte din ea?
Emisiunea poate fi revăzută duminică, 29 august, ora 1.00, la TVR 1.
***
Producător: OANA HAŞEGAN
Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca