loader
Foto

Galerie foto

„Țara fricii”, episodul ce a încheiat seria „Omul și timpul” | VIDEO

Cum am devenit, ca stat, un pion vasal și obedient al URSS și cum s-a înființat Securitatea, instituția care ne-a ținut în cămașă de forță 40 de ani, am văzut în ultimul episod al seriei, pe 21 martie, de la ora 16.30, la TVR 1.

 

Imediat după terminarea celui de al Doilea Război Mondial, România era deja inclusă în sfera de influență a Uniunii Sovietice. Timp de aproape doi ani, între 1945 și 1947, în România au funcționat în paralel structurile vechi democratice și noile forme de organizare impuse de URSS.

Ultimul act al acestei coabitări nefirești a fost abdicarea silită a Regelui Mihai, pe 30 decembrie 1947, și proclamarea în aceeași zi a Republicii Populare Române. Odată cu înființarea Republicii, drumul spre crearea unui stat totalitar era deschis.

Ce a urmat și cum a fost înființată instituția care a ținut în teroare un întreg popor, timp de patru decenii, am văzut duminică, pe 21 martie, în ultima ediție „Omul și timpul” din această serie, difuzată în premieră de la 16.30, la TVR 1.

(w882)

Pentru a consolida noua ordine politică, socială și economică, era nevoie de câteva schimbări profunde. Schimbarea Constituției din 1923, desființarea pluripartitismului, anihilarea proprietății private, colectivizarea terenurilor agricole și impunerea unui nou concept social: lupta de clasă. În numele acestei lupte de clasă s-a declanșat o vânătoare a celor care nu se supuneau noii ideologii. Cei care nu acceptau noile directive ajungeau ori în fața plutonului de execuție, ori în închisori și lagăre de muncă forțată.

(w882)

Ca această nouă societate obedientă Moscovei să fie un model de succes, a trebuit ca relațiile internaționale ale României să se afle sub directa influență a marelui vecin de la răsărit, ca Armata Roșie de ocupație să subordoneze armata română și, nu în ultimul rând, ca elita românească tradițională să fie înlocuită cu o alta, formată la Moscova, cu un scop lesne de înțeles: acela de a fixa România, fără drept de apel, în zona de interes a URSS-ului. Pentru ca toate aceste obiective diplomatice, politice, economice, militare și sociale să se poată realiza, era nevoie de un aparat represiv coerent și loial regimului proaspăt instalat la București.

(w882)

În august 1948, apărea Direcția Generală a Securității Poporului – pe înțelesul tuturor, Securitatea. Rolul acestei noi structuri era, conform decretului de înființare, acela de „a apăra cuceririle democratice și de a asigura securitatea Republicii Populare Române împotriva dușmanilor interni și externi”. Practic, această structură represivă, condusă la început doar de agenți sovietici, era piatra de temelie a unui stat polițienesc, care nu era dispus să accepte nicio formă de rezistență.

Duminică, în ultima ediție „Omul și timpul”, realizatorul TVR Rafael Udriște și invitații săi, istoricul Marius Oprea și Zoe Rădulescu, profesor și fost deținut politic, vorbesc despre „Țara fricii” și apariția instituției care a terorizat timp de 40 de ani societatea românească: Securitatea.

(w882)

***

Situații excepționale, mai puțin cunoscute, din istoria recentă a țării noastre, sunt cercetate și dezvăluite în noua emisiune-document a Televiziunii Române. Structurată sub forma unei serii de cinci episoade ce poartă semnătura realizatorilor Ruxandra Țuchel și Rafael Udriște, „Omul și timpul” ne introduce în intrigile demne de filme hollywoodiene ale politicii românești, interne și internaționale, din perioada interbelică și anii comunismului. Din 21 februarie, în fiecare duminică, de la ora 16.30, TVR 1 difuzează seria „Omul și timpul”.

(w882)

Cele cinci ediții ale emisiunii pun în dezbatere subiecte precum țesătura de uneltiri din jurul lui George Enescu, așa cum iese la iveală din dosarele Securității statului comunist, încercările succesive și rivale ale Germaniei naziste și ale Aliaților de a influența politic și economic România la finalul anilor ‘30, legăturile lui Carlos Șacalul cu regimul Ceaușescu, povestea tezaurului polonez care, în 1939, după invazia nazistă a Poloniei, a reușit să fie salvat cu ajutorul regatului României, încă neutru la acel moment.

Înregistrările edițiilor difuzate sunt disponibile pe canalul oficial de YouTube al TVR.

 
Stop violenței în școli!

Stop violenței în școli!

publicat: duminică, 16 iunie 2024

Luni, 17 iunie, de la ora 13:00,  revedeți o ediție a emisiunii „Oamenii și legea” despre violența școlară. Invitat: Lavrin Covaci, avocat.

Cultura antică în Egipt: Museion și Serapeum | VIDEO

Cultura antică în Egipt: Museion și Serapeum | VIDEO

publicat: sâmbătă, 15 iunie 2024

Jumătatea lunii iunie nu înseamnă încă vacanță, așadar lecțiile „Teleenciclopediei" sunt o întâlnire potrivită cu istoria, arta ori zoologia. O ...

„Intrare liberă”. Mircea Cărtărescu, despre premiul primit la Dublin: E minunat pentru mica noastră lume literară | VIDEO

Care este importanța premiului literar câştigat recent de scriitorul Mircea Cărtărescu la Dublin? Ce perspective deschide primirea „Dublin ...

 

#TVRedu