loader
Foto

Analiza „Banii Tăi": Cum stăm, după încă o săptămână de pandemie?

„În mod inevitabil, criza economică va fi însoțită și de declinul politic, dacă guvernele eșuează în relansarea activității economice, nu reușesc să protejeze populația și să atenueze dezastrul social." Un articol semnat de Monica Ghiurco.

 

CRIZA ECONOMICĂ ȘI POLITICĂ

Pandemia generată de noul coronavirus împinge economia mondială spre cea mai profundă recesiune, forțând autoritățile naționale să cedeze în fața presiunii interne și să repornească treptat activitățile economice.

În mod inevitabil, criza economică va fi însoțită și de declinul politic, dacă guvernele eșuează în relansarea activității economice, nu reușesc să protejeze populația și să atenueze dezastrul social.

Marea Britanie este acum țara europeană cu cel mai mare număr de morți de Covid-19 (peste 30.000). Deși promotor al Brexitului, premierul Boris Johnson a ales să aplice în lupta cu pandemia modelul economic european (șomaj parțial și abandonul austerității bugetare, cu protejarea angajaților și întreprinderilor), și nu cel american, ”care lasă oamenii la voia șomajului”, cum afirmă un expert britanic citat de cotidianul francez Le Monde. Se va vedea peste un an care dintre cele două modele a funcționat mai bine. În raportul privind politica monetară, Banca Angliei avertizează că britanicii vor trece prin cea mai adâncă recesiune din 1970 încoace, relatează Financial Times. Economia Regatului Unit se va contracta cu 30% în prima jumătate a anului, iar rata șomajului ar putea ajunge la 9%, un nivel record de după criza financiară din 2008-2009.

Din 21 martie până acum, americanii au pierdut 33 de milioane de locuri de muncă, relatează Reuters, după ce în ultima săptămână 3,1 milioane au cerut ajutor de șomaj. Potrivit raportului Departamentului Muncii, numărul solicitărilor a scăzut de la 3,8 milioane în săptămâna precedentă. Economiștii cred într-o redresare prelungită a economiei după căderea abruptă din primul trimestru. În unele state americane, guvernatorii au suspendat restricțiile, în pofida avertismentelor autorităţilor de sănătate publică.

În mod surprinzător, exporturile Chinei au crescut cu 3,5% în aprilie, față de perioada similară a anului trecut, în vreme ce importurile au scăzut cu 14,2%. Analiști citați de Bloomberg prognozau anterior o cădere de 11% a exporturilor Chinei.

În Rusia, numărul de îmbolnăviri a crescut foarte mult de la o săptămână la alta, ajungând să depășească Franța și Germania. În Moscova, principalul focar al epidemiei de Covid-19 din Rusia, se extind măsurile de carantină a populației cu circa trei săptămâni, până la 31 mai. Totuși, din 12 mai își reiau activitatea șantierele și industria, sectoare cu 500.000 de locuri de muncă, informează AFP.

Și statele europene renunță treptat la carantină, din nevoia de a debloca economia, în restul lumii izolarea mai strictă se aplică doar în anumite regiuni din Filipine și Argentina, chiar dacă OMS avertizează că relaxarea prematură ar putea readuce izolarea. Potrivit jurnaliștilor Les Echos, condiții mai stricte de distanțare socială se mai aplică doar în șase țări, între care Franța, Belgia, Marea Britanie și Spania. Și România figurează pe această listă a statelor în care încă este interzisă pe întreg teritoriul ieșirea din casă fără motive justificate.

Citiți AICI continuarea analizei publicate pe 11 mai.

***

Vom încerca să suplinim lipsa emisiunii de pe ecrane în această perioadă cu informații și analize pe care le considerăm utile pentru a înțelege atât complexitatea crizei prin care trece omenirea, cât și demersurile care se fac la nivelul structurilor de putere financiară, economică, politică sau militară pentru a diminua riscul unui dezastru socio-economic. Vom posta pe pagina de Facebook a emisiunii tot ce considerăm informație relevantă, desigur, confirmată din surse demne de încredere, interne și externe.

Monica Ghiurco, realizator „Banii Tăi"

 
Stop violenței în școli!

Stop violenței în școli!

publicat: duminică, 16 iunie 2024

Luni, 17 iunie, de la ora 13:00,  revedeți o ediție a emisiunii „Oamenii și legea” despre violența școlară. Invitat: Lavrin Covaci, avocat.

Cultura antică în Egipt: Museion și Serapeum | VIDEO

Cultura antică în Egipt: Museion și Serapeum | VIDEO

publicat: sâmbătă, 15 iunie 2024

Jumătatea lunii iunie nu înseamnă încă vacanță, așadar lecțiile „Teleenciclopediei" sunt o întâlnire potrivită cu istoria, arta ori zoologia. O ...

„Intrare liberă”. Mircea Cărtărescu, despre premiul primit la Dublin: E minunat pentru mica noastră lume literară | VIDEO

Care este importanța premiului literar câştigat recent de scriitorul Mircea Cărtărescu la Dublin? Ce perspective deschide primirea „Dublin ...

 

#TVRedu