loader
Foto

„Am trăit în imperiul minciunii.” Poetul Şerban Foarţă a încheiat seria premierelor „Garantat 100%” din acest sezon | VIDEO

O discuţie despre Arghezi, despre părinţi şi viaţa sub guvernarea comunistă. Cătălin Ştefănescu ne-a aşteptat, ca de obicei, duminică, de la ora 23.00, la TVR 1.

 

Poet, prozator, dramaturg, traducător, profesor universitar, Şerban Foarţă a fost invitatul ultimei ediţii a sezonului „Garantat 100%”. Din ce familie provine, cum şi-a trăit copilăria şi ce întâlniri i-au marcat viaţa şi, poate, cariera, am aflat din dialogul cu Cătălin Ştefănescu, duminică, 23 iunie, de la ora 23.00, la TVR 1.

(w882)

Născut la Turnu Severin într-o familie de intelectuali, Şerban Foarţă vorbeşte despre părinţii săi – mama, profesoară de muzică, studiase Conservatorul fără să îl absolve, iar tatăl, medic pe front, foarte dedicat profesiei sale. „Tata era foarte disciplinat în meseria lui. Era foarte rău văzut, a trebuit să fugă din Severin”, spune acum poetul, rememorând anii comunismului.

(w882)

De altfel, începutul anilor 50 a fost o perioadă grea pentru întreaga sa familie, dar şi pentru apropiaţii lor. Bunicul poetului a fost declarat „duşman la poporului şi chiabur”. „Aveam prieteni, aveam rude, mulţi au venit la noi după ce au ieşit din puşcărie…”, spune Şerban Foarţă, amintindu-şi că „oriunde mă uitam pe petecul ăla de stradă, nu era casă fără să aibă probleme. […] Trăiam la Severin vizavi de fratele tatălui lui Lucian Blaga. Era farmacist, un tip fermecator. Băiatul lui fusese în diplomaţie când s-a dat ordin să se întoarcă – ăştia, bunii români, din patriotism, s-au întors direct în puşcărie.”

(w882)

Anii comunismului i-au marcat adolescenţa. „Aveam şi o vibraţie a fricii şi a repulsiei şi mi-a trecut prin cap să scriu o carte Am trăit în imperiul minciunii”, spune Şerban Foarţă.

(w882)

Pe Tudor Arghezi, pe care l-a şi cunoscut, invitatul lui Cătălin Ştefănescu l-a admirat, pentru că era „un personaj – pe de o parte adulat, pe de altă parte, detestat […]. Îmi plăcea enorm de mult faptul că era spiritual, că era simpatic […]. Eram prin clasa a IX-a – a X-a, luam Arghezi cu mine şi aveam acasă un mic cenaclu…”, mai povesteşte el la „Garantat 100%”.

 
100 de ani în 10 ecranizări străine: de la cărți la filme de succes

Un manuscris respins de 12 edituri, dar și piese de teatru recompensate cu Premiul Pulitzer au devenit repere cinematografice și succese ...

Gustul victoriei (III): Șofranul, vanilia și aromele vieții

Care sunt cele mai scumpe mirodenii, la ce sunt folosite și de unde le obținem? Cum acționează condimentele asupra alimentelor și de ce se ...

 ParenTin’, proiectul pentru adolescenți | VIDEO

ParenTin’, proiectul pentru adolescenți | VIDEO

publicat: sâmbătă, 09 noiembrie 2024

În data de 14 decembrie, Cluj-Napoca va găzdui o inițiativă inovatoare, lansată de neuropsihiatrul Cristian Andrei, intitulată "ParenTin'".

 

#TVRedu