loader
Foto

Alexandru Bălăşescu: "În meseria noastră trebuie să fii curios până la obsesie"

Cu un doctorat obţinut la Universitatea din California şi un masterat în etnologie la Universitatea din Lyon, carieră profesorală în SUA, Europa şi Orientul Mijlociu dar şi activitate în diplomaţia culturală ca director adjunct al ICR la Istanbul, invitatul Danielei Zeca Buzura la "Mic Dejun cu un Campion" îndeplineşte atributele unui campion veritabil.

 

Sâmbătă, 20 mai, de la ora 10:00, la "Mic Dejun cu un Campion" a fost invitat Alexandru Bălăşescu, un antropolog care şi-a luat foarte în serios meseria. Îi şi place, a şi învăţat de la unul dintre cei mai buni specialişti din România, profesorul şi cercetătorul Vintilă Mihăilescu - o perioadă şi director al Muzeului Ţăranului Român – aşa că, toate aceste premise s-au îmbinat cu acurateţea observaţiei şi cu instrumentele cercetătorului care i-au permis să sintezizeze concluzii relevante.

(w882)

’’Îl evoc pe Vintilă Mihăilescu. Am un mare respect pentru că fost primul meu profesor prin anii ’90. Am mers împreună în comuna Balaciu din Câmpia Română. M-a însoţit mereu cu consideraţiile dânsului. A şi scris despre mine. Da, e un reper’’.

Iată şi un exemplu de interacţiune intelectuală între un Magister şi mai tânărul său coleg, într-o recunoaştere a valorii ce avea să se împlinească la maturitate: ’’Locuitor al postmodernității, Alec Bălășescu s-a lăsat purtat de fluiditatea lumii noastre actuale și a trăit-o intens și reflexiv (de la Târgoviște și București la Los Angeles, Teheran, Paris, Manama, Istanbul, Vancouver și Hong Kong). Născută dintr-un amestec de uimire, curiozitate și empatie, întrebarea în jurul căreia gravitează scrierile lui este: cum poate fi locuită fluiditatea? Interesul său se află mai ales la nivelul individului și al (re)compunerii vieții cotidiene în condițiile acestor lumi derutant schimbătoare și (neo)conservatoare în același timp’’ - Vintilă Mihăilescu, antropolog (Sursa: Libris.ro)

(w882)

A studiat şi, mai ales, a lucrat în mai multe tabere de studii nu doar în România, ci şi peste hotare. Vorbeşte engleza, franceza, italiana şi farsi dar, nu mai puţin, limba turcă. A călătorit prin lume, de la Los Angeles, la Paris, din Iran, la Vancouver, Hong Kong şi Istanbul iar itinerariile pe care le pune la cale îl vor purta, cu siguranţă prin multe alte locuri interesante.

Călătoreşte, scrie, publică. Îşi poartă ‘casa’ cu sine pentru că este de părere că ’’Sunt acasă cu mine, în corpul meu. Restul e conjunctură şi exerciţiu’’. Adică adaptabilitate, proiecte bine definite, suport instituţional, determinare şi… o doză bună de aventură şi de curiozitate care nu-i dă pace.

(w882)

’’Ce am învăţat în ani de studii şi de călătorii este cu nu trebuie să judeci pe nimeni şi nimic. Ca cercetător, trebuie să ai o privire care nu judecă şi care e şi ludică în acelaşi timp. Pentru mine este important să privesc ce se întâmplă în spaţiul intelectual legat de antropologie. În anumite zone există o osificare ideologică iar eu, ca antropolog, nu pot să nu mă mir. Antropologia este prin vocaţie întrebătoare. Trebuie să fii curios până la obsesie ca să înţelegi. Putem aprecia, aşa ca un exerciţiu amuzant că, generic, antropologul este bufonul perpetuu. Bufonul este singurul personaj de la curtea regelui care poate spune adevăruri pe care alţii nu le pot exprima tocmai pentru că el este privit ca o curiozitate. El e singurul care poate spune că ’Împăratul e gol’. Şi nu este pedepsit’’.

Îndrăgostit în egală măsură de Europa şi de Asia, a lipsit un deceniu, între 1997 – 2007 timp în care a întreprins câteva stagii de studiu la Lyon, apoi în Statele Unite şi Iran.

(w882)

’’Dacă pleci la o bursă cu un proiect şi te întorci cu acelaşi, fără să mai dezvolţi încă multe alte idei, piste de cercetare, proiecte viitoare înseamnă că nu eşti un bun antropolog. De exemplu, la Lyon am făcut un master pe o zonă de influenţă a comunităţii arabe musulmane. M-a interesat tensiunea provocată populaţiei locale pentru că relevă o criză a identităţii. Identitatea nu este un dat. Este o construcţie. Am fost fascinat de problemă. Iar în modernitate, identitatea a făcut mai mult rău decât bine. De unde vii şi unde te duci? Iată doar două întrebări. Totul depinde de identitate. Fiecare dintre noi suntem un fel de nod al unei reţele foarte complicate’’.

Dintre cărţile sale, ’’Paris elegant, Teheran incitant - Corpuri estetice, subiecte politice’’, un volum apărut în 2008 la Editura Curtea Veche, despre care s-a vorbit şi se mai vorbeşte pentru că este scrisă cursiv şi incitant, cu umor şi cu analiza unui antropolog exersat şi obiectiv dar, mai presus de toate cu simţul unui om de cultură autentic care nu se opreşte la suprafaţa lucrurilor ci reuşeşte să facă o incursiune serioasă în probleme grave care, nu o dată au dus la războaie între civilizaţii. Aşa cum se aprecia la lansare vorbim despre: ’’…o lucrare provocatoare, ce complică în mod semnificativ chestiunea portului islamic în lumea modernă şi pune sub semnul întrebării categorii inviolabile cum ar fi religia, laicitatea şi modernitatea însăşi’’. (Sursa: Editura Curtea Veche - Bill Maurer, profesor de antropologie, Universitatea California). La aceeiaşi editură i-au mai fost publicate: ’’Voioasa expunere a ordinii mondiale’’ 2010 şi ’’Într-o zi, oraşul. Adoptă un canadian’’, 2019.

(w882)

De la Paris, la tentaţia Iranului care i-a lăsat o impresie puternică, apoi Hong Kong-ul în timpul protestelor după perioada sinistră a pandemiei şi politica chineză în acea parte de lume, la Bucureşti-ul câinilor vagabonzi despre care a făcut un filmuleţ de o stranie actualitate împreună cu prietenul său, Ovidiu Anton un artist vizual ce trăieşte la Viena, despre cărţi şi relaţiile dintre oameni, despre istorie şi culturi diverse, despre diferenţa dintre libertate, lux şi confort, despre educaţie şi nostalgia cafenelelor din cartierul Armenesc, despre umilitate şi umilinţă şi încă despre multe, multe alte subiecte incitante vă invităm să aflaţi din episodul de astăzi de la Mic Dejun cu un Campion.

Într-o ediţie de colecţie, Daniela Zeca Buzura, amfitrionul emisiunii şi Alexandru Bălăşescu împărtăşesc cu noi, telespectatorii, nu doar idei ci şi amintiri personale despre multe locuri pe care le-au vizitat şi care au rămas în memoria paginilor pe care le-au scris şi a volumelor pe care le-au publicat.

*** Emisiunea poate fi urmărită la TVR2, sâmbătă, 20 mai 2023, de la ora 10:00 (reluare luni, 22 mai ora 8:00); la TVRInternaţional sâmbătă, 27 mai 2023, de la ora 9:30; la TVRMoldova duminică, 21 mai 2023, ora 9:00; la TVRCultural, duminică, 21 mai 2023, ora 10:00 şi la TVR+.

Un articol de Ileana Ploscaru Panait

 
Învățarea limbilor străine în România | VIDEO

Învățarea limbilor străine în România | VIDEO

publicat: joi, 21 noiembrie 2024

În ultimii ani, România s-a distins în cadrul Uniunii Europene printr-o statistică remarcabilă: aproximativ 95% dintre elevii de gimnaziu învață, ...

Ziua Internațională a Profesorilor de Limba Franceză la Cluj-Napoca

Joi, 21 noiembrie, Cluj-Napoca a fost gazda unei sărbători deosebite, marcând Ziua Internațională a Profesorilor de Limba Franceză. În sala ...

100 de ani în 10 ecranizări străine: de la cărți la filme de succes

Un manuscris respins de 12 edituri, dar și piese de teatru recompensate cu Premiul Pulitzer au devenit repere cinematografice și succese ...

 

#TVRedu