loader
Foto

Galerie foto

Alexandra Tatu, profesor „Teleşcoala”: „Perseverența este cuvântul-cheie!”

„Cum ne putem pregăti mai bine pentru examen?”, „Cum să reţinem mai uşor lecţiile predate la şcoală?” sau „Ce noutăți aduce anul școlar 2023-2024?” sunt doar câteva dintre întrebările la care elevii claselor a VIII-a se gândesc în timpul pregătirii primului examen şcolar important din viața lor, „Evaluarea Națională”.

 

Urmărind „Teleşcoala”, emisiunea difuzată de TVR 2 care vine în ajutorul elevilor aflaţi în anul în care susţin Evaluarea Națională, elevii sunt conectaţi cu lecţiile şi principalele subiecte tratate la Evaluarea Națională la limba română și matematică şi pot recapitula materia predată la clasă sau să o aprofundeze. Mai mult, pentru a le veni în ajutor, profesoara de limba şi literatura română Alexandra Tatu a răspuns câtorva întrebări legate de programă sau subiectele de la Evaluarea Naţională şi chiar a oferit sfaturi pentru perioada examenelor.

Ce noutăți aduce anul școlar 2023-2024?

Prof. Alexandra Tatu: Nu sunt noutăți până în acest moment, la începutul anului școlar. Subiectul de Evaluare Națională are aceeași structură: subiectul I A vizează înțelegerea textelor-suport, subiectul I B elementele de construcție a comunicării (gramatică), iar subiectul al II-lea presupune redactarea unui text după o cerință dată (un text narativ, rezumat, caracterizarea personajului, o pagină de jurnal, o scrisoare etc.).

Cum se vor desfășura lecțiile „Teleșcoala” în acest sezon?

Prof. Alexandra Tatu: Lecțiile vor fi interactive datorită prezenței elevei cu care voi conversa și care va reprezenta vocea elevilor de clasa a VIII-a, de acasă. Mi-am dorit să aduc atmosfera din clasă, cu multă comunicare, explicații și lecții schematice care să fie ușor de urmărit. Am insistat pe anumite noțiuni care au creat dificultăți elevilor mei în ultimii ani și pe greșelile pe care le observ atunci când corectez lucrări la Evaluarea Națională. De asemenea, am pregătit câte un test pe platforma naradix.ro (platformă dezvoltată în parteneriat cu TVR) pentru fiecare lecție prin care elevii se pot evalua.

Puteți să ne oferiți câteva sfaturi pentru o mai bună pregătire a elevilor?

Prof. Alexandra Tatu: Perseverența este cuvântul-cheie! Un elev care lucrează constant și conștient poate obține o notă bună sau foarte bună. Aș mai pune pe listă și rigurozitatea. De asemenea, ar ajuta realizarea unui portofoliu în care să strângă scheme pentru partea de gramatică și literatură, compuneri realizate pe anumite teme, teste de antrenament etc. Orele de la „Teleșcoala” îi pot ajuta pe elevi să-și lămurească neclaritățile și să exerseze, mai ales că sunt la un click distanță, pe YouTube.

(w882)

 
Învățarea limbilor străine în România | VIDEO

Învățarea limbilor străine în România | VIDEO

publicat: joi, 21 noiembrie 2024

În ultimii ani, România s-a distins în cadrul Uniunii Europene printr-o statistică remarcabilă: aproximativ 95% dintre elevii de gimnaziu învață, ...

Ziua Internațională a Profesorilor de Limba Franceză la Cluj-Napoca

Joi, 21 noiembrie, Cluj-Napoca a fost gazda unei sărbători deosebite, marcând Ziua Internațională a Profesorilor de Limba Franceză. În sala ...

100 de ani în 10 ecranizări străine: de la cărți la filme de succes

Un manuscris respins de 12 edituri, dar și piese de teatru recompensate cu Premiul Pulitzer au devenit repere cinematografice și succese ...

 

#TVRedu