loader
Foto

În Maramureş, pe „Drumul lui Leşe”

Vineri, 8 noiembrie, de la ora 21.00, la TVR 3 urmărim o ediţie în care invitaţii lui Grigore Leşe sunt: Iuliana Dâncuş, director al Ansamblului Transilvania, Marius Sabo (violonist), Ştefan Peterfi (contrabas), Francisc Balogh (braci).

 

Şi în această săptămână, pornim pe „Drumul lui Leşe” pentru a ne redescoperi rădăcinile, într-un program unic ce îmbină armonios dezbaterea, monologul şi actul artistic.

Aşa cum ne-a obişnuit, Grigore Leşe, debordând de vitalitate, reuşeşte de fiecare dată să ne dea teme de gândire şi reflecţie, provocându-ne cu umorul său specific să ne redescoperim.

(w882)

În ediţia din 8 noiembrie, „Drumul lui Leşe” ajunge în Maramureş, pentru a descoperi originile adânci, aproape neştiute, ale improvizaţiei populare.

Există în zâcălile şi horile din Țara Maramureșului, Codrului, Chiuarului, Lăpuşului o simultaneitate, succesivitate şi o distribuţie orizontală a materialului sonor. Pentru maramureşeni improvizaţia este invenţie pe moment, nu este după nişte tipare prestabilite. Improvizaţia este spontană atât în mişcarile din joc, cât şi în muzică, absolut liberă legată de intuiţie şi inspiraţie de moment. Idea de improvizaţie este foarte veche şi îşi are originea în muzica ancestrală. Improvizaţia s-a născut odată cu muzica. Structurile melodice, ritmul jocurilor ne duc cu gândul la străvechime. Ele răscolesc inimile, iar formulele ritmice improvizate şi impulsul formulelor ritmice improvizate sunt de moment. Datorită timbrului vocal şi instrumental, muzica maramureşenilor tulbură, iar tehnicile improvizatorice s-au moştenit prin tradiţie”.

Redactori: Sandrino Gavriloaia, Sorina Soare
Producător: Sînziana Miloşoiu
Realizator: Grigore Leşe
Foto credit: Lenti Constantinescu

 

 

 
Rolul procurorului în caz de malpraxis

Rolul procurorului în caz de malpraxis

publicat: luni, 22 iulie 2024

Luni, 22 iulie, de la ora 13:00, Mihaela Olaru v-a propus să revedeți o ediție de colecție ”Oamenii și legea”, la TVR 1.

„Mic dejun cu un campion”: Daniela Zeca Buzura, în dialog cu Silviu Lupescu, fondatorul Polirom (ediție din 2016) | VIDEO

Între 22 și 28 iulie, TVR Cultural redifuzează dialogurile dintre Daniela Zeca Buzura și Silviu Lupescu, managerul și fondatorul Polirom (2016), ...

Pictorul Constantin Flondor, la „Biografii necesare”: Pentru mine, repetiţia este monotonă. Totdeauna, am simţit nevoia de a mă provoca, de a tenta riscul | VIDEO

În 28 iulie, de la ora 22.00, TVR Cultural îi invită pe telespectatori să revadă, la „Biografii necesare”, dialogul dintre Ileana Ploscaru ...

 

#TVRedu