Prima Şcoală Românească, Turnul Ţesătorilor şi biserica fortificată de la Hărman au fost câteva dintre opririle echipei lui Cristian Tabără în această ediţie „Exclusiv în România”. Duminică, 21 mai, ora 17.00, la TVR 1.
„De această dată, ne-am propus să explorăm Braşovul şi să descoperim locuri, poveşti şi informaţii noi, pe care nu le găseşti la o căutare simplă pe internet. Nu ne-a fost uşor, într-un loc atât de popular la noi în ţară. Aşa am aflat că marele nostru om politic Nicolae Titulescu este înmormântat aici, deşi nu este din Braşov şi a murit în Franţa”, este argumentul pentru călătoria din această ediţie „Exclusiv în România”, oferit de Marin Găbudean, unul dintre producătorii emisiunii. Zis şi făcut: echipa care îl însoţeşte pe Cristi Tabără în toate drumeţiile în căutare de unicate „Exclusiv în România” a pornit la drum spre Braşov, pe care ni l-a arătat aşa cum, poate, nu îl ştiam.
Prima Şcoală Românească s-a înfiinţat aici, în Şcheii Braşovului. Muzeul care adăposteşte acum edificiul are şi o colecţie impresionantă de carte veche, ce i-ar face invidioşi până şi pe membrii Academiei Române, deoarece unele exemplare nu se află şi în colecţia prestigioasei instituţii...
Tot în Braşov am vizitat, alături de Cristi Tabără şi echipa sa, Turnul Ţesătorilor, după care singura biserică de piatră pe care românii au avut voie să o construiască în toată Transilvania, biserica Sf. Nicolae, dar şi un alt edificiu important, biserica Bartolomeu, care este cea mai veche clădire din oraş, construcţia ei începând în jurul anului 1225.
Ediţia de duminică ne-a purtat şi la biserica fortificată din Hărman, care a înflorit sub administrarea unui cuplu de români întorşi din Germania. Aceştia au renunţat la viaţa din Occident, ca să muncească aici chiar şi câte 14 ore pe zi, dar rezultatele sunt apreciabile, mai ales că fortificaţia din Hărman a devenit una dintre cele mai vizitate din ţară.
Mare parte din poveştile mai puţin cunoscute ale oraşului le-am descoperit într-un tur pietonal, alături de cel mai bun ghid din oraş, care ne-a spune informaţii aflate după ani lungi de cercetări şi care nu pot fi găsite la un click distanţă.