loader
Foto

Adriana Irimieș, invitată în Ajunul Crăciunului la „Drumul lui Leșe"

Pe 24 decembrie, de la ora 21.00 la TVR3, Grigore Leşe a stat de vorbă cu invitata Adriana Irimieş despre colinde, colindători și despre semnificațiile Crăciunului.

 

Ediția din 24 decembrie a emisiunii „Drumul lui Leșe" este dedicată tradițiilor Crăciunului, așa cum sunt ele cunoscute de români.

Corinda este o urare cântată vocal, cu caracter festiv, de prevedere și asigurare a viitorului, de comunicare și împăcare cu sufletele morților, de invocare a unor reprezentări totemice.

(w882) Adriana Ir

Colindele au o tematică diversă și au refrene precum “florile dalbe”, “ziurel de ziuă”, “leru-i alerui, hai leru-i ler”. Aceste urări erau strigate mai ales în locuri de trecere: la fereastră, la poartă sau în pragul casei.

Când intră în casă, corindătorii se plasează de jur-împrejurul mesei cu daruri rituale, masă devenită în acele momente centrul universului.

(w882) Lese Irimi

***

Drumul lui Leşe este un program în care se îmbină armonios dezbaterea, monologul şi actul artistic ancorat în realitatea autohtonă şi universală. Este o emisiune croită în jurul unui personaj carismatic, care debordează de vitalitate şi care reuşeşte să transmită publicului mesaje clare, făcându-l, în acelaşi timp, cu umorul specific, să gândească şi să se redescopere.

Jurnalist senior: Sandrino Gavriloaia

Producător: Sînziana Miloşoiu

Realizator și moderator: Grigore Leşe

(w882) Lese 24 de

 
Rolul procurorului în caz de malpraxis

Rolul procurorului în caz de malpraxis

publicat: luni, 22 iulie 2024

Luni, 22 iulie, de la ora 13:00, Mihaela Olaru v-a propus să revedeți o ediție de colecție ”Oamenii și legea”, la TVR 1.

„Mic dejun cu un campion”: Daniela Zeca Buzura, în dialog cu Silviu Lupescu, fondatorul Polirom (ediție din 2016) | VIDEO

Între 22 și 28 iulie, TVR Cultural redifuzează dialogurile dintre Daniela Zeca Buzura și Silviu Lupescu, managerul și fondatorul Polirom (2016), ...

Pictorul Constantin Flondor, la „Biografii necesare”: Pentru mine, repetiţia este monotonă. Totdeauna, am simţit nevoia de a mă provoca, de a tenta riscul | VIDEO

În 28 iulie, de la ora 22.00, TVR Cultural îi invită pe telespectatori să revadă, la „Biografii necesare”, dialogul dintre Ileana Ploscaru ...

 

#TVRedu