loader
Foto

Actul cultural e necesar să aibă această țintă: căutarea lui Dumnezeu

În ediția Cult@Press din 1 mai, Carmen Târnoveanu îl are ca invitat pe jurnalistul Răzvan Bucuroiu, director fondator al editurii Lumea Credinței. De la ora 19:50, la TVR3.

 

În Sâmbăta Mare, căutăm argumentele care validează legătura dintre cult și cultură, pornind, astfel, în căutare lui Dumnezeu, chiar și printr-o dezbatere de televiziune în care, Carmen Târnoveanu îl are ca invitat pe jurnalistul, Răzvan Bucuroiu, director fondator al Editurii Lumea Credinței.

Cult@Press, unul dintre programele recent lansate în grila canalului TVR 3, inventariază săptămână de săptămână, sâmbăta, de la 19:50, opinii și argumente, în măsură să ne recomande o înțelegere corectă asupra unui subiect despre care, nu doar că nu e necesar, dar nici nu ajută să vorbești pretențios – cultura.

(w882)

În această săptămână, ne întâlnim la Cult@Press cu jurnalistul, Răzvan Bucuroiu, director fondator al Editurii Lumea Credinței, care are în portofoliu revistele Lumea Credinței, Lumea Monahilor, Sfinții Ortodoxiei, Case Regale, etc.

Cu o vastă experiență în presă, ca redactor la România Liberă, Ziua și Azi și redactor-șef al editurilor Anastasia, România Creștină și Ponte, de asemenea, fost director de programe la PAX TV și editorialist Radio România Actualități, realizator și producător de programe de televiziune, director al canalului TVR 2 în perioada 2014 – 2015, director al canalului TVR 3 în perioada 2009 – 2014, președinte al Asociației Ziariștilor și Editorilor Creștini (AZEC) și membru UNITER, Răzvan Bucuroiu explică pe parcursul emisiunii, prin argumente clare, mecanismul de funcționare dintre cult si cultură.

Legătura dintre cult și cultură a fost enunțată cu multă vreme în urmă, de multe ori, cultura nu este alteva decât un derivat al cultului. Toate aceste formule de a spiritualiza, de a înduhovnici cultura se regăsesc în istoria noastră. Noi am avut câțiva poeți creștini, de foarte mare calibru, care au știut să emoționeze prin tot ceea ce au scris, atât pentru sufletul omului creștin, cât și pentru mintea omului de cultură în căutare de forme perfecte. Așadar, iată, această legătură, această unitate dintre cult și cultură se poate observa cu ușurintă, important este ca cei care fac această legatura să fie persoane credibile, spune jurnalistul, Răzvan Bucuroiu, director fondator al Editurii Lumea Credinței.

(w882)

Autor și co-autor al volumelor: Cum să-i învățăm pe copii religia?21 de chipuri ale mărturisirii și La curțile Duhului, Răzvan Bucuroiu, cu experiența de anvergură în dreptul căreia semnează, rămâne preocupat de înțelegerea firească a fenomenului cultural care, după părerea jurnalistului, e necesar să treacă dincolo de acumularea de informații așezate în context, pentru a ne determina, astfel, să privim spre un orizont care se desenează mai departe de ceea ce ar putea să pară la prima vedere.

Orice act de cultură nu salvează neapărat, însă, în mod cert, întărește o constiință, creează spirit, rafinează persoana umană, distilează toate acele raportări la realitate, la semeni, la zonele de morală, de etică, de frumusețe în stare pură. E clar că orice act de cultură ridică la putere, înalță, ființa umană, însă, evident, aici intră în joc și calitatea actului de cultură. Iar dacă vorbim despre o cultură spiritualizată, pe un fundal spiritualizat, adică, dincolo de orizont dacă întrezărește ceva din marele discurs metafizic al umanității, atunci, într-adevar, cel act de cultură este dublu ziditor. Așa că, după parerea mea, actul de cultură trebuie să meargă, într-un fel sau altul, către această țintă care este, practic, azimutul spiritual al umanității – căutarea lui Dumnezeu, punctează jurnalistul, Răzvan Bucuroiu, director fondator al Editurii Lumea Credinței.

Așadar, Sâmbăta Mare, vă așteptăm la o ediție specială a emisiunii Cult@Press, prin care îndrăznim să credem că putem parcurge, măcar puțin, din drumul spre Dumnezeu,

Cult@Press susține și promoveaza presa de cultură.

Cult@Press formulează întrebări şi caută răspunsuri în şi din publicaţiile de cultură.

Consumul de cultură nu are limită de vârstă şi nici efecte secundare, deci: Cult@Press.

***

Cult@Press, sâmbătă, 19:50

Cult@Press, duminică, 22:00

TVR 3

Moderator și realizator: Carmen Târnoveanu

 

 

 
Rolul procurorului în caz de malpraxis

Rolul procurorului în caz de malpraxis

publicat: luni, 22 iulie 2024

Luni, 22 iulie, de la ora 13:00, Mihaela Olaru v-a propus să revedeți o ediție de colecție ”Oamenii și legea”, la TVR 1.

„Mic dejun cu un campion”: Daniela Zeca Buzura, în dialog cu Silviu Lupescu, fondatorul Polirom (ediție din 2016) | VIDEO

Între 22 și 28 iulie, TVR Cultural redifuzează dialogurile dintre Daniela Zeca Buzura și Silviu Lupescu, managerul și fondatorul Polirom (2016), ...

Pictorul Constantin Flondor, la „Biografii necesare”: Pentru mine, repetiţia este monotonă. Totdeauna, am simţit nevoia de a mă provoca, de a tenta riscul | VIDEO

În 28 iulie, de la ora 22.00, TVR Cultural îi invită pe telespectatori să revadă, la „Biografii necesare”, dialogul dintre Ileana Ploscaru ...

 

#TVRedu