loader
Foto

Actor în „Breaking Bad” şi expert în AI. Românul a fost invitatul Mihaelei Crăciun la „Dincolo de alb şi negru”

Se consideră un om norocos. A plecat din România în urmă cu 26 de ani şi e unul dintre cei mai cunoscuți români din Statele Unite. Marius Stan este cercetător în SUA şi a acceptat invitaţia jurnalistei Mihaela Crăciun la „Dincolo de alb şi negru”, sâmbătă, 14 octombrie, de la ora 17.00, la TVR 1.

 

România este mai mare de cât se crede. Se întinde peste mări şi ţări, prin cei care îi duc faima în toate colţurile lumii. Artişti, cercetători, sportivi, oameni de ştiinţă, minţi sclipitoare care găsesc peste hotare mediul propice pentru a se dezvolta, pentru a-şi pune cunoştinţele şi aptitudinile în folosul celorlalţi. Unul dintre ei este Marius Stan, cercetător şi expert în inteligenţă artificială, autor de cărţi de specialitate, articole ştiinţifice, dar şi de literatură şi poezie, actor, unul dintre cei mai cunoscuți români din Statele Unite. Probabil cel mai potrivit om care să ne explice inteligenţa artificială, pe înţelesul tuturor, şi să ne spună încotro se îndreaptă arta în aceste vremuri dominate de tehnologie a fost invitatul Mihaelei Crăciun în cea de-a doua ediţie a noului sezon „Dincolo de alb şi negru”.

Plecat din ţară cu 26 de ani în urmă, Marius Stan spune despre el că este un om norocos. „Fericirea este să trăieşti peste aşteptări”, susţine el, din proprie experienţă. Destinul l-a purtat peste Ocean, pentru un stagiu postdoctoral, dezvoltând acolo o carieră ştiinţifică impresionantă. A fost director național pentru informatică la Ministerul Energiei al SUA, lider al programului de materiale inteligente de la Laboratorul Naţional Argonne, savant la Laboratorul Național Los Alamos, una dintre cele mai mari instituții științifice și tehnologice din lume, precum şi profesor asociat la Universitatea din Chicago şi la Northwestern University.

(w882)

Şi totuşi, recunoaşterea la scară largă a dobândit-o ca... actor. Tot în Statele Unite, şi-a descoperit pasiunea pentru actorie, fiind cooptat în distribuţia unor seriale precum „Breaking Bad” sau „Crash”. Cum ajunge un om de ştiinţă să joace într-un serial de succes şi cum s-a modificat scenariul „Breaking Bad” o dată cu intrarea lui Marius Stan în distribuţie ne dezvăluie invitatul Mihaelei Crăciun la „Dincolo de alb şi negru”.

(w882) Marius Sta

Marius Stan în Breaking Bad_foto Ursula Coyote - © AMC

„Oamenii de știință și artiștii sunt creatori conduși, în egală măsură, de curiozitate”, afirmă Marius Stan, referindu-se la aparenta neconcordanţă dintre domeniile pe care le-a abordat. Folosind metode diferite, explică el, aceştia generează și comunică emoții (artiştii) și cunoștințe (oamenii de ştiinţă). Dar iată că dezvoltarea tehnologiei face ca aceste domenii să se întrepătrundă. Vedem, acum, picturi realizate cu ajutorul calculatorului, aplicaţii ce transformă haiku-uri în imagini sau chiar poezii stranii scrise de ChatGPT în limba română!

Ce a ajuns azi inteligenţa artificială? Tehnologia AI va prelua multe din sarcinile oamenilor? Ce profesii vor fi preluate de algoritmii bazați pe rețele neuronale? Care sunt avantajele și care sunt pericolele AI? Ar putea fi folosită pentru a controla populația? Sunt întrebări la care invitatul Mihaelei Crăciun a răspuns   tot sâmbătă, la „Dincolo de alb şi negru”.

O discuție despre impactul tehnologiei asupra societății umane, despre ce înseamnă capitalul uman în vremea inteligenței artificiale, despre parteneriatul dintre oameni și mașinării. Ce proiecte de viitor are Marius Stan în România şi Statele Unite, care e situaţia cercetării la noi în ţară şi dacă se dezvoltă tehnologii noi în laboratoare secrete peste Ocean am aflat urmărind „Dincolo de alb şi negru”, cu Mihaela Crăciun, pe 14 octombrie, de la ora 17.00, la TVR 1.

 
Stop violenței în școli!

Stop violenței în școli!

publicat: duminică, 16 iunie 2024

Luni, 17 iunie, de la ora 13:00,  revedeți o ediție a emisiunii „Oamenii și legea” despre violența școlară. Invitat: Lavrin Covaci, avocat.

Cultura antică în Egipt: Museion și Serapeum | VIDEO

Cultura antică în Egipt: Museion și Serapeum | VIDEO

publicat: sâmbătă, 15 iunie 2024

Jumătatea lunii iunie nu înseamnă încă vacanță, așadar lecțiile „Teleenciclopediei" sunt o întâlnire potrivită cu istoria, arta ori zoologia. O ...

„Intrare liberă”. Mircea Cărtărescu, despre premiul primit la Dublin: E minunat pentru mica noastră lume literară | VIDEO

Care este importanța premiului literar câştigat recent de scriitorul Mircea Cărtărescu la Dublin? Ce perspective deschide primirea „Dublin ...

 

#TVRedu