TVR Cultural a redifuzat, în 17 martie, dialogul dintre acad. Mircea Dumitru și reprezentanții Institutului Național pentru Studiul Totalitarismului - dr. Florin Abraham, directorul Institutului, dr. Ana-Maria Cătănuș, secretarul științific, și dr. Constantin Buchet, cercetător.
Întâlnirea a avut ca scop prezentarea activităţii şi obiectivelor generale ale Institutului Naţional pentru Studiul Totalitarismului (INST), din cadrul Academiei Române.
INST cercetează formele şi manifestările totalitarismului (fascism şi comunism) şi post-totalitarismului în România şi în lume, istoria Războiului Rece, precum şi formele de autoritarism din perioada interbelică până în istoria recentă.
Principalul proiect de cercetare al Institutului este „România 1945-1989. Enciclopedia regimului comunist”, care este dezvoltat pe mai multe secţiuni: represiune, rezistenţă anticomunistă, istoria statului şi a Partidului Comunist Român. Totodată, INST desfăşoară și proiecte de cercetare privind fascismul şi comunismul din perioada interbelică, Războiul Rece, Gulagul şi Holocaustul.
Florin Abraham este doctor habilitat în istorie, cercetător ştiinţific I, conferenţiar universitar în Ştiinţe Politice la Facultatea de Comunicare a Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative (SNSPA), iar din anul 2022 este directorul Institutului Naţional pentru Studiul Totalitarismului.
Ana-Maria Cătănuș este doctor în istorie, cercetător ştiinţific II şi secretar ştiinţific al Institutului Naţional pentru Studiul Totalitarismului.
Constantin Buchet este doctor în istorie, lector universitar în Ştiinţe Politice - Relaţii Internaţionale la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative, Departamentul de Relaţii Internaţionale şi Integrare Europeană şi cercetător ştiinţific II la Institutul Naţional pentru Studiul Totalitarismului.
Vicepreședintele Academiei Române, Mircea Dumitru, este gazda „Dialogurilor academice”.
Institutul Naţional pentru Studiul Totalitarismului a fost fondat în 13 aprilie 1993 de fostul deţinut politic şi arheolog Radu Ciuceanu şi de profesorul Octavian Roske, fiind cel mai vechi centru de cercetare din România destinat studierii totalitarismului şi autoritarismului.
Institutul Național pentru Studiul Totalitarismului al Academiei Române investighează manifestările și consecințele regimurilor totalitare și dictatoriale din istoria recentă a României, cu scopul de a reconstitui evenimentele care au marcat societatea contemporană și de a conserva memoria istorică.
Din 2007, în cadrul Institutului funcţionează Centrul de Studii Ruse şi Sovietice „Florin Constantiniu”, iar din anul 2022, Centrul de Studiu al Ideologiilor Totalitare „Hannah Arendt”.
Ediția a fost difuzată în premieră la TVR Cultural în 19 noiembrie 2023. Urmăriți dialogul mai jos:
Emisiunea „Dialoguri academice” este disponibilă și pe TVR+, aici.
Program difuzare:
TVR Cultural - duminică, ora 22.30 și în reluare vineri, ora 13.30
TVR Internațional - luni, ora 01.00 (ora României)
Echipa TVR:
Adina Toderașcu - jurnalist
Daniel Paraschiv - producător