loader
Foto

Galerie foto

Soprana Teodora Gheorghiu, la CULT@rt

Miercuri, 28 martie, la TVR3 şi TVR+, de la ora 22.00 , soprana Teodora Gheorghiu este invitata lui Marius Constantinescu la CU LT@rt.

 

INVITATUL EDIŢIEI: TEODORA GHEORGHIU

Ce înseamnă pentru o soprană formula intimă a recitalului cu pian, în care nu îşi mai ascunde vulnerabilitatea în spatele costumelor şi decorurilor? Iată ce încearcă să afle moderatorul CULT@rt, Marius Constantinescu, de la soprana Teodora Gheorghiu (trăieşte în Elveţia). Pentru iubitorii de operă din România, numele Teodorei Gheorghiu se confundă cu delicateţea unei artiste care a pornit într-o carieră cu paşi bine măsuraţi prin câteva din teatrele importante ale Europei. Iat-o acum înapoi în România, unde experimentează poate cea mai intimă şi mai directă interpelare a publicului: recitalul cu pian. Turneul său se încheie, în 29 martie, cu un concert la Ateneu.

ALTE SUBIECTE:

Borco Ilin este poet, traducător şi publicist. De zece ani, lucrează la Muzeul Satului Bănăţean din Timişoara. Din iubire pentru acel spaţiu şi din respect pentru autenticitatea sa, Ilin a lansat un album foto, însoţit de texte, album intitulat Al Cincilea Anotimp. Imaginile şi cuvintele se întâlnesc pentru a ne face atenţi la moştenirea remarcabilă pe care o reprezintă tradiţia bănăţeană. Un reportaj de Tania Tunas, de la TVR Timişoara.

De la Tulcea, la Humuleşti, drumul Ionelei Lungu a trecut mai întâi prin poveştile lui Creangă. Tuşa Marioara, Păcală, Moş Nechifor Coţcariul, Dănilă Prepeleac şi  Moş Ion Roată reclădesc lumea copilăriei, acolo, pe malul Ozanei, la doar câţiva paşi de casa marelui povestitor. Din lut şi câlţi, din lemn şi textile, toate personajele meşterului popular Ionela Lungu prind viaţa cu drag, încă de la modelare. Un reportaj de Carmen Olaru, TVR Iaşi.

(w882)

In 31 martie se împlinesc 85 de ani de la naşterea lui Nichita Stănescu. Versurile lui au fost pretextul pentru o nouă schiţă video realizată de Mihaiela Ilea, de la TVR Cluj.

Muzicianul Marius Preda este un român plecat de 25 de ani de acasă, dar care păstrează valorile româneşti în suflet şi le promovează pe scenele lumii pe care ajunge. Un portet, de la TVR Craiova, semnat de Anca Toghe.

(w882)

Amante discrete, zei care mor, piţipoance siliconate sau pitici care fac streaptease. Despre toate acestea au cântat la Cluj Ţapinarii, într-un concert, alternativă la muzica siropoasă, la kitsch şi la consumerismul de prost gust. Vasile Hotea Fernezan, de la TVR Cluj a stat de vorba cu Adrian Tănase şi Cosmin Covei, doi trubaduri şi pionieri ai neo-folkului autohton românesc.

***

Emisiunea poate fi urmărită la ora difuzării online pe TVR+.

 
Soprana Aida Pascu, la „Interviurile TVR Cultural”: Muzica a fost dintodeauna parte din viața mea

Soprana Aida Pascu răspunde întrebărilor Ioanei Pavel, la „Interviurile TVR Cultural”, sâmbătă, 25 mai, de la 22.30.

„Dialoguri academice”, între filosoful Mircea Dumitru şi matematicianul Dan Timotin, în 26 mai, la TVR Cultural

TVR Cultural le propune telespectatorilor duminică, 26 mai, de la ora 22.55, la „Dialoguri academice”, discuția filosofului Mircea Dumitru, ...

„Pastila de artă”. Ștefan Pelmuș:  Aș vrea să reușesc, prin intermediul picturii mele, să nu-mi mai fie frică de moarte

Între 20 și 26 mai, la TVR Cultural, Ileana Ploscaru Panait le propune telespectatorilor TVR Cultural să descopere portretele pictorițelor Yvonne ...

 

#TVRedu