loader
Foto

„Teleenciclopedia”: despre opere ale lui Pablo Picasso | VIDEO

Vă invităm să vă bucurați de noi subiecte despre artă, istorie și natură, urmărind o nouă ediție a emisiunii „Teleenciclopedia” sâmbătă, 13 ianuarie, ora 19.00, la TVR 1.

 

PARIS LA MIEZUL NOPŢII (ep.2)

Operele lui Pablo Picasso erau expuse în toată lumea, mai puțin în Europa ocupată. O parte dintre tablouri zăceau la Muzeul Jeu de Paume, alături de cele ale unor pictori „degenerați”, cum îi numeau naziștii: Braque, Cezanne, Monet, Dali, Gauguin, Matisse, Manet, Renoir și Soutine, cărora li se interzisese expunerea sau vânzarea lucrărilor. Mulți artiști au preferat să părăsească Parisul, dar Picasso miza pe cele două atuuri ale sale: notorietatea și naționalitatea spaniolă.

(w882) Stalin

MASACRUL DE LA KATÎN (ep.2)

În aprilie 1929, Iosif  Stalin decidea colectivizarea agriculturii sovietice – operațiune titanică ce a determinat execuțiile a 30.000 de țărani, deportarea altor sute de mii în gulag-uri și moartea prin înfometare a patru milioane de ucraineni. Politica agresivă a tătucului a fost „impulsionată” în 1934, când GPU (Poliția Politică de Stat) a fost „integrată” în NKVD (Comisariatul Poporului pentru Afacerile Interne). Doi mai târziu, în 1936, Iosif Stalin îl desemna șef al poliției secrete pe apropiatul său Nikolai Ejov (zis piticul sângeros), responsabil de Marea Epurare. El a executat majoritatea generalilor Armatei Roșii și două treimi dintre membrii Comitetului Central al Partidului.

 

MUZEUL ORSAY (ep. 4)

Între anii 1945 și 1980, Gara Orsay a trăit mai multe vieți. După Al Doilea Război Mondial a găzduit prizonieri de război și cetățeni deportați, întorși din Germania. Apoi, Abatele Pierre a strâns acolo donațiile pentru cei care altfel n-ar fi supraviețuit iernii teribile din 1954. În anii ’70, i se prefigura destinul artistic. Înăuntrul navei, susținea spectacole compania teatrală Renaud-Barrault și, pentru o perioadă, a funcționat casa de licitații Drouot-Rive Gauche. Restul incintei servea drept parcare. Abia în 1980, Gara Orsay a renăscut, grație îndrăznețului proiect de construire a unui muzeu destinat celei mai vaste colecții de tablouri și sculpturi impresioniste.

(w882) patagonia

ECOSISTEME: PATAGONIA (ep.6)

Îndepărtata Patagonia, în traducere adaptată „Țara Oamenilor cu Picioare Mari”, a fost învăluită într-o aură legendară încă din 1520, când navigatorii europeni, conduși de Fernando Magellan, relatau despre localnicii uriași. În zilele noastre, populația Mapuche din nordul regiunii se străduiește să conserve stilul de viață bazat pe creșterea animalelor, cultivarea fructelor și meșteșuguri ancestrale: țesutul, prelucrarea lemnului și a pielii. La 1.000 de kilometri spre sud, în provincia Santa Cruz din centrul regiunii, trăiesc indienii Tehuelche – a doua comunitate indigenă, ca mărime, de aici.

***

Program de difuzare:

TVR 1 – sâmbătă, 13 ianuarie, ora 19.00 și, în reluare, duminică, 14 ianuarie, ora 23.50

***

Producător:  OANA HAŞEGAN

Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca

 

 
Confuzia dintre știință și pseudoștiință: O problemă de reglementare și educare | VIDEO

Distincția clară între știință și pseudoștiință reprezintă o provocare persistentă, exacerbată de dificultatea pe care o întâmpină mulți indivizi ...

Valoarea educației

Interviul cu doamna educator Nicoleta Stancu, distinsă cu premiul "Învățătorul Anului" de către organizația Teach for Romania , oferă o ...

Suntem culți sau doar spoiți? | VIDEO

Suntem culți sau doar spoiți? | VIDEO

publicat: marţi, 25 martie 2025

Afirmația conform căreia suntem un popor educat și cultivat, moștenire a unei perioade comuniste idealizate, se ciocnește adesea de realitatea ...

 

#TVRedu