loader
Foto

La TVR 3 se dă startul celui de-al XIV-lea sezon al emisiunii „Drumul lui Leșe”

Vineri, 29 octombrie, de la ora 21:00, odată cu toamna, în debutul primei ediții „Drumul lui Leșe” a noului sezon, gazda emisiunii și Adina Mastalier ne vorbesc despre obiceiurile și simbolismul legate de întemeierea casei.    

 

În prima ediţie a noului sezon al emisiunii Drumul lui Leșe vorbim despre rostul şi rânduiala unei case.

A face o casă reprezintă unul dintre sensurile fundamentale ale vieții. Când faci o casă, o faci pentru eternitate. Prin construcția casei ordonezi lumea, haosul din lume. Când termini o casă ești fericit.

(w882)

Locurile bune sunt căutate de oameni. Locurile rele sunt pline de vrăji: omul se duce în pădure și alege, pe lună, lemnele de casă. Se bate un par pe locul unde vrem să construim casa. Parul reprezintă un axis mundi. Lespezi de piatră se pun la colțurile casei și se ard în miez de noapte. O casă nu se poate face oricând, deoarece există un timp magic.

(w882)

Pe pragul casei se așază o potcoavă, aduce noroc la animalele care le poartă astfel. Înainte de ridicarea acoperișului, oamenii pun un steag, apoi se pune acoperișul. Casa este gata... În prima noapte se lasă un cocoș, un câine sau o mâță. Este o jertfă închinată spiritelor rele. Se aprinde focul de către o bătrână. Se doarme cu lumina aprinsă. Putem constata că orice construcție este însoțită de rituri și practici magice.

(w882)

Drumul lui Leşe este un program în care se îmbină armonios  dezbaterea, monologul şi actul artistic ancorat în realitatea autohtonă şi universală. Este o emisiune croită în jurul unui personaj carismatic, care debordează de vitalitate şi care reuşeşte să transmită publicului mesaje clare, făcându-l, în acelaşi timp, cu umorul specific, să gândească şi să se redescopere.

(w882)

Invitat: Adina Mastalier, arhitect

Jurnalist seniorSandrino Gavriloaia
Producător: Sînziana Miloşoiu
Realizator și moderator: Grigore Leşe

Edițiile emisiunii pot fi urmărite online pe TVR+.

 

 

 
Rolul procurorului în caz de malpraxis

Rolul procurorului în caz de malpraxis

publicat: luni, 22 iulie 2024

Luni, 22 iulie, de la ora 13:00, Mihaela Olaru v-a propus să revedeți o ediție de colecție ”Oamenii și legea”, la TVR 1.

„Mic dejun cu un campion”: Daniela Zeca Buzura, în dialog cu Silviu Lupescu, fondatorul Polirom (ediție din 2016) | VIDEO

Între 22 și 28 iulie, TVR Cultural redifuzează dialogurile dintre Daniela Zeca Buzura și Silviu Lupescu, managerul și fondatorul Polirom (2016), ...

Pictorul Constantin Flondor, la „Biografii necesare”: Pentru mine, repetiţia este monotonă. Totdeauna, am simţit nevoia de a mă provoca, de a tenta riscul | VIDEO

În 28 iulie, de la ora 22.00, TVR Cultural îi invită pe telespectatori să revadă, la „Biografii necesare”, dialogul dintre Ileana Ploscaru ...

 

#TVRedu